اهمیت سیستمهای پیشگیری از آتش سوزی در شهر هوشمند
اهمیت سیستمهای پیشگیری از آتش سوزی در شهر هوشمند

اهمیت سیستمهای پیشگیری از آتش سوزی در شهر هوشمند

به گزارش پایگاه خبری معماری و نما، محمدرضا مرشددوست کارشناس ارشد مدیریت ایمنی و آتش نشانی شهری و فرمانده آتش نشانی در شهر تهران، درباره کارکرد سیستم های اعلام و اطفاء حریق و اهمیت سیستمهای پیشگیری از آتش سوزی در شهر هوشمند اظهار داشت: سیستم های اعلام حریق هشداری است و سیستم اطفاء حریق می تواند در لحظه اقدام مناسبی را برای جلوگیری از گسترش حریق انجام دهد.

وی با اشاره اینکه بر اساس متد فعلی در جهان، امروزه سرمایه گذاری بر مقابله با حریق را تا حدی کنار گذاشته شده و بر روی پیشگیری سرمایه گذاری می کنند، گفت: در شهر هوشمند، سیستم های اعلام حریق به سازمان آتش نشانی متصل است و آتش نشانی هم از موقعیت وقوع این حریق آگاهی پیدا می کند.

وی گفت: در بحث پیشگیری از حریق در ابتدا از وقوع حریق جلوگیری می کنیم و در گام بعدی می گوییم اگر حریق به وجود آمد در لحظه اولیه توسط سیستم اعلام کشف شود و پس از کشف اعلام شود تا افرادی که در محل حاضر هستند بتوانند در مدت زمان طلایی از محل خارج شوند. پس در مرحله اول باید تلاشمان برای جلوگیری از وقوع حریق باشد اما اگر اتفاق افتاد باید کشف حریق، اعلام و خروج را در دستور کار بگیریم که سیستم های اعلام حریق در این مراحل نقش بسیار پررنگی را ایفا می کنند.

مرشددوست افزود: سیستم های اطفایی هم می توانند در لحظات اولیه حریق را خاموش کنند و از گسترش آن جلوگیری شود.

اهمیت سیستمهای پیشگیری از آتش نشانی

این کارشناس ایمنی که سابقه برگزیده شدن به عنوان آتشنشان نمونه را نیز در کارنامه خود دارد، در خصوص اتصال سیستم های اعلام به آتش نشانی در شهرهای هوشمند اظهار گفت: در کشور ما به مردم گفته می شود که پس از وقوع آتشسوزی بلافاصله با آتش نشانی تماس بگیرند، در صورتی که در شهر هوشمند سیستم های اعلام حریق مستقیما به سازمان آتش نشانی متصل بوده و آتش نشانی بلافاصله از موقعیت وقوع این آتشسوزی آگاهی پیدا خواهد کردبنابر این با حذف مرحله تماس شهروندان با آتش نشانی همان پنل یا چراغی که در ستاد مرکزی آتش نشانی تعبیه شده است اطلاع رسانی اولیه را انجام داده موقعیت وقوع آتشسوزی را مشخص می کند.

وی در ادامه بیان داشت: در کشور ما برای بعضی از ساختمان های اداری و مهم مثل موزه ها سیستمهای پیشگیری از آتش نشانی را داریم و مکانیزم اولیه آن در سیستم اتش نشانی وجود دارد. اما در نقاط پیشرفته تر دنیا تمام ساختمانهای بزرگ مسکونی به این صورت هستند.

یکی از اولین آموزش های ما به شهروندان این است که چطور با اتش نشانی تماس بگیرند و شماره ها را حفظ کنند، اما این آموزش در واقع در شهرهای هوشمند حذف شده است. خوب است که این اقدام انجام شود و اساس کار همین است که مانند شهرهای هوشمند این اهداف عملی گردند.

بخوانید:  گفتگو با کیم هرفورت نیلسون معمار دانمارکی: معماران جوان به سفر بروند

وی درباره به روزترین روش دنیا برای کاهش حوادث مربوط به آتش سوزی ها گفت: دنیا بر اساس متد فعلی، سرمایه گذاری برای مقابله با حریق را تا حدی کنار گذاشته و روی پیشگیری سرمایه گذاری می کند. هر چه که ما ایستگاه، نیرو و خودرو زیاد کنیم باز هم اگر پیشگیری نداشته باشیم حوادث افزایش پیدا می کند. البته این پیشگیری مختص سازمان آتش نشانی نیست و مردم هم باید مطالبه گر باشند و همانطور که اهمیت ظاهر ساختمان برایشان مهم است باید ایمنی هم برایشان اهمیت داشته باشد.

این کارشناس ایمنی در خصوص الزامات مطرح شده برای ساختمان ها در خصوص استفاده از سیستم های اعلام و اطفا حریق نیز گفت: برخی از ساختمان ها ملزم هستند که به سیستم های اعلام و اطفا تجهیز باشند. الزامات آن برای ساختمان هایی که به تازگی در حال ساخت هستند باید انجام شود، اما برخی ساختمان های قدیمی هم هستند که اصلا این الزامات برای آن ها مطرح نبوده است.

هزینه اجرای ایمنی، سرمایه گذاری است

وی با تاکید بر اینکه هزینه برای اجرای ایمنی، سرمایه گذاری است، گفت: هزینه برای ایمنی سرمایه گذاری است، اگر حالا از افرادی که در ساختمان پلاسکو یا ساختمان های دیگری که در حوادث خسارت دیدند کار می کردند بپرسیم که حاضر بودند برای ایمنی هزینه کنند پاسخ می دهند که هر چه لازم باشد هزینه می کنند، اما این اقدامات باید پیش از وقوع حادثه انجام شود و پس از آن دیگر فایده ای ندارد.

مرشد دوست در ادامه اظهار کرد: در گزارش هم موجود است که ساختمان پلاسکو سیستم های اعلام نداشته و سیستم اطفاء آن هم به روز نبوده است. این را هم باید در نظر بگیریم که فقط نصب این سیستم ها اهمیتی ندارد، بلکه باید این ها تعمیر و نگهداری هم بشود.

چراغی که به یک لوستر بسته می شود هم نیاز به تعمیر و نگهداری دارد، سیستم های اعلام و اطفاء که برد الکترونیکی و… هم دارند. به غیر از پلاسکو، در بسیاری از ساختمان های دیگر هم این است که پس از نصب به تعمیر و نگهداری این ها توجه نمی شود. حتی اگر به نصب این ها توجه شود اما به نگهداری و به روزرسانی این ها توجه نشود، این ها اثربخشی نخواهند داشت.

وی افزود: مجتمع های تجاری حتما باید چه قدیمی ها و چه جدیدها سیستم های اعلام و اطفاء حریق داشته باشند، اما خب به هر حال متاسفانه گاهی رعایت نمی شود.